Den norske feltpartneren

American University Attack

TRENT AV NORDMENN. Blant de døde etter angrepet mot American University of Afghanistan, var løytnant Mohammad Akbar Andarabi. Han var trent av norske soldater. FOTO: ANDREW QUILTY

Under angrepet på universitetet døde også et medlem av en av Norges største bistandssuksesser til Afghanistan.

private

FAR. Mohammad Akbar Andarabi etterlot seg kone og et nyfødt barn ved sin død. FOTO: PRIVAT

Den norsktrente løytnanten Mohammad Akbar Andarabi ( اكبر اندرابی), døde i angrepet på American University of Afghanistan. Han er en del av det afghanske politiets spesialstyrker «Crises Respond Unit (CRU) 222». Enheten er en politiavdeling som den norske marinejegerkommandoen (MJK) trener i Afghanistan.

Skutt i bakholdsangrep

Andarabi ledet et angrep på gisseltakerne. Han hadde kommet seg inn gjennom vinduet i andre etasje, og jobbet med å klarere etasjen da han ble skutt. Studenter som var gisler i bygningen forteller Studvest at Andarabi reagerte på skrikene fra to skadde kvinnelige studenter. Da han bevegde seg i retning skrikene, ble han skutt av en gisseltaker som gjemte seg i enden av gangen.

Denne historien har vært vanskelig å bekrefte fra andre kilder, men det afghanske nyhetsbyrået TOLO-news beskrev et scenario som lignet det Studvest har fått forklart. Nyhetsbyrået skrev også at laget til Andarabi drepte gisseltakeren i den påfølgende skuddvekslingen etter at løytnanten mistet livet.  

En av verdens mest testede

CRU 222 har lang erfaring med urbane kamper, og er karakterisert som en av de mest testede avdelingene i verden av MJK-sjef Petter Hellesen. Norske spesialstyrker har hatt flere skarpe oppdrag ute med CRU 222. Mohammad Akbar Andarabi var med på flere av disse sammen med norske soldater, blant annet sammen med norske styrker og sloss med dem som mentorer ved Kabul International Airport i 2013.

Han var også med på redningen av gisler fra terrorangrepet på Serena Hotel hvor Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde i 2008. Studvest har pratet med journalister som dekket angrepet, som bekreftet at norske spesialstyrker ofte er med CRU i felt, men at de ikke var observert 24. august under AUAF angrepet.

– Vi kommenterer ikke på spesialavdelingenes oppdragsløsning, det ligger i oppdragets natur, svarte forsvarets operative hovedkvarter til Studvest.

Det norske bidraget

Norge har brukt om lag 20 milliarder kroner i Afghanistan i årene 2001 til 2014, hvorav 11,5 milliarder gikk til militære formål og 8,4 milliarder til sivil innsats. Dette kommer fram i den offentlige utredningsrapporten av Afghanistan-bidraget fra juni 2016. Rapporten sier også at spesialstyrkenes oppbygging av CRU222 er sett på som et av få norske bidrag som vil være varige.

Andarabi er ett av de 5 500 medlemmene av afghanske sikkerhetsstyrker som ifølge amerikanske myndigheter har vært drept til nå i 2016. Han var far, og etterlot kone og et nyfødt barn ved sin død.