Hva har du krav på om bagasjen ikke kommer?

Utenladsstudier_THT_0040

ILLUSTRASJONSFOTO: TORE HAUKE THIESEN

GJESTEINNLEGG: Økonomiformidlingen ser på hva du kan forvente med de vanligste reiseforsikringene for studenter.

Debatt

Ønsker du å skrive et leserinnlegg i Studvest? Send inn til debatt@studvest.no.

TEKST AV:

TEKST AV:Marie Dahl Slaastad, Økonomiformidlingen. FOTO: NHHS FOTO

Dagen er kommet: Londonturen du har spart opp til ved å leve på First price-nudler og Husman-knekkebrød i flere måneder er endelig her. Du har landet på Heathrow med vennegjengen, og fra skjermen over bagasjebåndet lyser «last bag on belt» uten at din er dukket opp. Etter å ha blitt fortalt hvor uansvarlig det er å dra på utflukt uten reiseforsikring fra samtlige familiemedlemmer har du heldigvis ordnet deg dette før du reiste. Vilkårene har du derimot ikke ofret en tanke. Det kan utgjøre forskjellen på om du får dekket alt eller ingenting. Har du for eksempel pakket ned speilrefleks-kameraet og pcen din i innsjekket bagasjen er «worst-case scenario» at du ikke har rett på noe.

Så hva har du egentlig krav på med den enkleste reiseforsikring hos henholdsvis DnB, Gjensidige og Europeiske hvis bagasjen ikke kommer? Hvis bagasjen er forsinket har du krav på følgende hos tre av de største forsikringsselskapene:

  • DnB: Hvis innsjekket bagasje ankommer minst 4 timer forsinket til reisemålet, refunderes dokumenterte merutgifter til nødvendige innkjøp av toalettsaker og eventuelle klær i den tiden bagasjen er savnet. Erstatningen kan maksimalt utgjøre kr 2 500* per person.
  • Gjensidige: Reiseforsikringen dekker kjøp av det mest nødvendige hvis innsjekket bagasje er forsinket. Hos Gjensidige gjelder det umiddelbart etter forsinkelse på inntil 5000 kr** hvis man får dokumentasjon på forsinkelsen fra selskapet du reiste med.
  • Europeiske: Reiseforsikringen refunderes nødvendige og dokumenterte (originalkvitteringer) utgifter til klær og toalettsaker for bruk i den tiden bagasjen er savnet. Inntil 4000 per person ***

Hvis bagasjen din derimot er tapt, og ikke dukker opp igjen har du krav på følgende:

  • DnB: Innenfor de avtalte forsikringssummene dekker forsikringen personlig reisegods. Det vil si personlige eiendeler du har med deg under reise og opphold og som er til personlig bruk på og under reisen. Reisegods dekkes inntil 30.000 for en person.
  • Gjensidige: Skadet/stjålet bagasje dekkes med inntil 80 000 kr for en person. Det er egne beløpsgrenser for verdigjenstander som mobil, smykker, elektronisk utstyr, kontanter, sykkel med mer.
  • Europeiske: Innsjekket bagasje som aldri kommer til rette er også dekket på forsikringen (i henhold til transportørens regler). Reisegods/bagasje for en person 30 000 kr.

For øvrig er det viktig å være oppmerksom på det kan foreligge ulike regler hos transport- og forsikringsselskapene for hva du ikke kan sende som innsjekket bagasje. Om du trosser disse bestemmelsene kan du derfor ikke forvente å få det dekket på forsikringen. Eksempler kan være gjenstander som bunad, PC, smykker og kamera. Et annet argument for ikke å pakke disse i håndbagasje er at man fort overgår maksgrensen forsikringssummen dekker bare ved å miste en av disse gjenstandene.

Forhåpentligvis har du nå et bedre utgangspunkt til å ta et bevisst valg når spørsmålet «reiseforsikring eller ikke?» dukker opp et sted mellom den nye episoden av Suits og eksamenslesingen neste gang.

*DnB, gjelder reiseforsikringen Reise Basis

**Gjensidige, gjelder reiseforsikringen reise Ung

***Europeiske, gjelder helårs standard forsikring