Iris har ventet et år på tusenlappene høgskolen skylder henne

HVL-Studetur__NER_02

FRUSTRERT. Iris Møller Kvamseng skal på praksistur, men er misfornøyd med at studentene må legge ut for kostnadene. FOTO: Nora Elvestad.

HVL-studenter må selv legge ut for kostnader knyttet til obligatorisk praksis. Samtidig venter flere på å få tilbake pengene de la ut for fjorårets praksistur.

DETTE ER SAKEN
  • Studenter som skal reise i forbindelse med praksis på HVL må selv legge ut for utgiftene dette medfører.
  • Disse kostnadene skal i utgangspunktet tilbakebetales.
  • Ifølge Iris Møller Kvamseng har flere studenter ikke fått tilbake pengene de har krav på. HVL har ikke kunnet tilbakevise denne påstanden.

 

– Jeg har sendt mail flere ganger uten å få noe svar. Mange på studiet har gitt opp å noen gang få tilbake pengene sine.

Det forteller Iris Møller Kvamseng, som studerer tegnspråk og tolkning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Ved høgskolen er det nemlig vanlig at studenter selv betaler for kostnader knyttet til praksisopphold. Disse skal i utgangspunktet tilbakebetales, noe HVL angivelig ikke har gjort i Kvamsengs tilfelle.

– Jeg venter fremdeles på 2.000 kroner etter praksisen i fjor. Det er jo ikke all verden, men likevel en betydelig sum for en student. Ellers fikk vi bare tilbake halvparten av det vi la ut for turen før det igjen, altså en tusenlapp hver, sier Kvamseng.

Hun forteller at hun har sendt flere mailer der hun etterspør tilbakebetaling av disse kostnadene, uten at det har skjedd.

– Bør refundere snarest

Studvest har forsøkt å komme i kontakt med praksisansvarlig ved HVL. Hun er for tiden sykemeldt, og kommunikasjonsdirektør Helge Olsen svarer på hennes vegne at studentene skal få refusjon for utgifter i forbindelse med praksis. Dette bør de ifølge Olsen få så snart som mulig.

– Hvis en student ikke har fått refundert utgiftene for praksis fra i fjor etter å ha levert søknad om det, har det skjedd en feil fra vår side. I så fall ønsker vi å få rettet opp i det så raskt som mulig, sier han.

Saken fortsetter under skjermdumpen. 

skjermbilde

Dette er en skjermdump av mailen som Kvamseng sendte HVL.

Ut på tur igjen

Til tross for at Kvamseng ikke har fått tilbake penger fra forrige tur, skal hun nå i praksis igjen. Hun regner med kostnader på minst 10.000 kroner for transport og overnatting i forbindelse det tre uker lange praksisoppholdet.

– Vi fikk vite hvor vi skal to uker i forveien og deretter er det opp til hver enkelt student å finne de billigste formene for transport og overnatting, sier Kvamseng og legger til at studiekamerater har vurdert camping for å holde kostnadene nede.

Kvamseng forteller at hun har fått innvilget en særskilt avtale for denne praksisen der utgiftene blir fakturert direkte til HVL. Ellers må studentene vanligvis legge ut for disse kostnadene selv.

Flere bekymrede studenter

Leder for Studenttinget på vestlandet, Jonas Oliver Hui Dahl, forteller at de har fått henvendelser fra bekymrede studenter som klager på praksisrelaterte kostnader.

– Vi sendte torsdag morgen ut en spørreundersøkelse på bakgrunn av bekymringene som har kommet inn, sier han.

Studenttinget har dessuten vedtatt en handlingsplan for 2017 for å se til at praksisrelaterte ekstrakostnader for studenter blir dekket av HVL.

Studvest har vært i kontakt med Helge Olsen fra HVL gjennom hele forrige uke for å gi høgskolen mulighet til å sjekke opp i Kvamseng sin sak. Det har de ikke gjort.